Hizmetlerimiz

2012 İhracatını Arar Duruma Geldik

İhracatta 2012 seviyelerini arar duruma geldik

10.03.2017

 

TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan, 27 Şubat 2017 tarihinde Bloomberght’de “İş Dünyası” programına konuk oldu.  Programda çelik sektöründeki güncel gelişmelere ilişkin değerlendirmeler yapan Yayan, dampingli ithalata büyük projelerde yerli çelik kullanılmamasına ve devlet destekleri nedeniyle üreticilerin haksız rekabete maruz kaldıklarına dikkat çekti.

 “Objektif şartlarda rekabet sorunumuz yok”
Dampingli ithalata yönelik alınacak önlemlerle ticarette eşit şartlar sağlandığında, Türk çelik sektörünün rekabet ile ilgili sorun yaşamadığını belirten TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan “Üretimimiz, beklentilerimiz ölçüsünde yeterli değil. Son yıllarda ithalatta ciddi artış var. Tükettiğimizin önemli bir kısmını ithalat yolu ile karşılıyoruz. Bu bizi rahatsız ediyor. Dünya dampingli ve devlet destekli ithalata karşı tedbir aldı, biz bekledik. Bunun bedelini de ödüyoruz. Bugün geldiğimiz noktada yaşanmakta olan sıkıntıların nedenlerinden birisi de budur. 2016 yılında dampingli ürün girişi azaldığından ithalat düşüş gösterdi” ifadelerini kullandı.
Objektif şartlarda kalite ve fiyat açısından rekabet konusunda sorunlarının bulunmadığını vurgulayan Yayan, “ Üretiminizi, dampingli ithalata karşı korumazsanız, diğer ülkelerin tüm önlemleri aldığı bir ortamda, ülkeniz dampingli ithalatın hedefi haline gelir. Oysa ki, dünyada, ithalatı sınırlayıcı damping vergisi belirleyebilmek adına, tüm suni şartlar oluşturuluyor ve kullanılıyor. Bunun son örneği Tayland’da yaşandı. Suni gerekçelerle Türkiye menşeli ürünlere karşı marjlar oluşturuldu.” dedi.

“İhracatta 2012 seviyelerini arar duruma geldik”
Türkiye’nin çelik ihracatının 2012 yılındaki seviyelerin gerisinde kaldığına ve ithalatın arttığına dikkat çeken Yayan “Kapasitemiz 51 milyon ton, ancak bu bastırılmış bir kapasite. 2011 yılından sonra dampingli ve devlet destekli çelik ithalatı 11 milyon tondan, 18 milyon tona yükseldi. Bu durum,  kapasite artışını baskı altında tuttu ve artışı sınırlandırdı. Bugün kapasitemizin 70 milyon tonlara yaklaşmış olması gerekiyordu. 51 milyon tonluk kapasitenin ve 36 milyon tonluk yurtiçi tüketimin olduğu bir ortamda, 18 milyon tonluk ithalatın açıklanabilecek bir tarafı yok. Hangi göstergeye bakarsanız bakın, Türk çelik sektörünün çok ciddi bir baskı altında kaldığını görürsünüz. Sektör ciddi bir imtihandan geçti. 2012 yılında 17 milyar dolar ihracatın yapıldığı dönemde, 2023 için 50 milyar dolar hedef koyduk. Bugün ihracatımız 28 milyar dolar civarında olması gerekirken, 11 milyar dolara geriledi. 2012 yılındaki seviyeleri arar duruma geldik.  Çin dünya çelik sektörü için tehdit olmaya devam ediyor. Çin’de 400 milyon tonun üzerinde kapasite fazlalığı var ve her an piyasaya yönelme riski taşıyor.” yönünde açıklamada bulundu.

“Büyük projelerde ithal çelik kullanılmaya devam ediliyor”
Programda, büyük yatırım ve projelerde yerli ürün kullanmak yerine ithal ürün kullanıldığını ve ithal ürün kullanımının işsizlik sorunuyla doğrudan ilişkili olduğunu vurgulayan TÇÜD Genel Sekreteri Dr. Yayan “TANAP projesinde Türk çeliği kullanılmadı. Kuruluşlarımız belirli zararlar etmek pahasına, bu projede yer almaya gayret ettiler. Ama tercih edilmediler. Ancak Japonya’da ve Kore’de, bu tür projelerde ithal çelik kullanılması kesinlikle sözkonusu olmuyor. Üçüncü köprüyü yapan Koreli firma, Kore çeliği kullanılması şartını koydu ve kullandı. Türkiye’den temin edilebilecek çelik ürünleri yurtdışından karşılanırsa, Türkiye’deki işsizlik oranlarının yükselmesi de son derece normal bir gelişme olur. Türkiye’deki projelerde yerli ürün fiyatı aynı fiyat bile olsa, ithal ürünler tercih ediliyor. Çanakkale Köprüsü’nün ihalesini de Koreli bir firma aldı. Benzer durumun yaşanmamasını ümit ediyoruz.” İfadesinde bulundu.
Yerli girdi kullanımının olağanüstü derecede önemli olduğuna da vurgu yapan Yayan, Türkiye’de bazı ihalelere uluslararası ihale statüsü verilerek vergisiz ithalatın önünün açıldığına, oysaki ABD’de olduğu gibi ergitilme aşamasından itibaren Türkiye’de üretilmiş çeliğin, kullanımının şart koşulmasının önem taşıdığına dikkat çekti. Yayan, yerli çelik tanımında ergitilme aşamasına kadar üretilmiş olması şartı ile yetinilmesinin ve ilave birtakım suni kriterler getirilmemesinin önemini vurguladı. Sözkonusu hususun, Türkiye’de üretim ve istihdamın korunması açısından önemli olduğunun altını çizdi.

 


Kaynak: Türkiye Çelik Üreticileri Derneği

http://www.metalsandergisi.com/tr-TR/ihracatta-2012-seviyelerini--arar-duruma-geldik,Metalsan-Haber-Detay_206.html

Telefon numaramız

0 262 658 19 37